To już końcówka Bawarskiego Tygodnia. Jeszcze wczoraj zrobiłam krem bawarski, Bayerische Creme, przepis przetłumaczyła go dla mnie Dziunia z forum Cincin (dziękuję kochana!).
Krem z wanilią!
Nie jestem mistrzynią deserów, żadną inną wg mojej wiedzy też nie ;), ale po Tiramisu nabrałam trochę odwagi. W końcu ludzie to robią, dlaczego mnie ma nie wyjść? Nie obyło się bez modyfikacji, w oryginalnym przepisie podano pół laski wanilii, ja do mleka dodałam łyżeczkę dobrego ekstraktu waniliowego (nie esencji!).
Krem zastygał w lodówce, a ja siedziałam cicho, żeby nikt go nie pożarł, czekałam na ładne słońce do zdjęć. Oczywiście się nie doczekałam, pogoda tutaj nie rozpieszcza.
Krem Bawarski - Bayerische Creme
porcja dla 6 osób
4 łyżeczki żelatyny
1/4 l mleka
4 żółtka
100 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250 g śmietany do ubicia
Potrzebna będzie jeszcze miska i woreczek kostek lodu.
Namoczyć żelatynę w małej ilości zimnej wody. Zagotować mleko w rondlu o grubych ściankach, a żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Zagotowane mleko, ciągle mieszając, powoli wlać do ubitych żółtek. Przelać całość do rondla i dalej mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się zagrzeje. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy. Ogrzaną masę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i mieszając rozpuścić ją.
Rondel wstawić do miski z zimną wodą i lodem, ochłodzić masę mieszając. Gdy krem zacznie się ścinać wymieszać go delikatnie z ubitą śmietaną. 6 miseczek opłukać zimną wodą i wysypać cukrem, wlać do nich krem. Schładzać w lodówce min. 6 godzin.
Porcje nie są wielkie, ale krem jest dość słodki. Na tyle słodki, że następnym razem spróbuję go zrobić z mniejszą ilością cukru. Mam nadzieję, że ktoś się skusi – warto :)
2 komentarze:
No pewnie, że kusi! Zapisuję do rychłego popełnienia ;)
pozdrówka
daj znac jak wyjdzie :) i smacznego :)
Prześlij komentarz