Wczoraj ktoś pytał jak się robi panierkę do kurczaka, takiego jak ze znanej sieci fast food. Przejrzałam jakieś przepisy sprzed lat i jakoś nic nie wydawało się odpowiednie, składniki nie takie. Nie byłabym sobą, gdybym nie drążyła tematu. Oto efekty :)
Kurczak jak od pułkownika
kurczak
do przyprawienia kurczaka:
czosnek granulowany,
papryka, sól,
pieprz.
do panierowania:
2 jajka,
1/2 szkl. mleka,
niecała szkl. mąki (140 g),
3 łyż. semoliny,
3 łyż. skrobi (dałam ryżową).
po łyżeczce:
soli,
pieprzu,
majeranku,
estragonu,
szałwii,
oregano,
papryki,
czosnku.
frytkownica/garnek + tłuszcz do głębokiego smażenia
miotła
W garnku zagotować osoloną wodę.
Kurczaka umyć i osuszyć, odciąć udka, każde przepołowić. Odciąć i złożyć skrzydełka.
Udka i skrzydełka obgotować ok. 15-20 minut. Wyjąc i osuszyć. W powstałym wywarze można ugotować korpus kurczaka i wykorzystać go jako bazę do zup.
Rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia. Miotłę postawić pod ręką.
Wyciąć filety, każdy przekroić w poprzek włókien na 3-4 części. Włożyć do miski razem z obgotowanymi udkami i skrzydełkami, posypać czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rozmącić jajka z mlekiem. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawami pokruszonymi w dłoniach. Kawałki kurczaka panierować zanurzając je kolejno w mące z przyprawami, rozmąconym jajku i ponownie w mące z przyprawami.
Smażyć w głębokim oleju odganiając głodomory przygotowaną wcześniej miotłą.
My podaliśmy kurczaka ze słodkim sosem chili li i jedynie, więcej nic nie potrzeba gwarantuję :)
Smacznego!
4 komentarze:
Tak smacznie to wygląda, ze mnie na pewno musiałbyś taką miotłą odganiać;-)
Cieszę się, że Ci sie spodobało. Na odganianie przyjdź ze swoją połówką, bo w pojedynkę nie masz szans - mam wprawę ;)
Ten kurczak jest po prostu wspaniały. Za złamanie kodu tej panierki należy się Oli Medal za Zasługi dla Ludzkości. Kod Leonarda to przy tym pikuś ;-)
a gdyby tak pod skore kurczakowi wlozyc starty zolty ser? :]
Prześlij komentarz