Zakończył się Bawarski Tydzień, albo raczej przeistoczył się. W moje zdziwienie i też radość, że tyle osób zachciało się do wspólnej zabawy przyłączyć! Czym tu się cieszyć? Ano tym, że byliście gotowi zadać sobie tyle trudu i odszukać niełatwe do znalezienia przepisy, że zechcieliście poświęcić tyle czasu na przygotowanie pracochłonnych (jak się w większości przypadków okazało) dań, że większości, jeśli nie wszystkim, sprawiło to przyjemność :)    
Bardzo serdecznie dziękuję Wam wszystkim, oto co stworzyliśmy:    
    
Caritka w pocie czoła wypiekała tradycyjne i słynne norymberskie pierniki    
Nürnberger Lebkuchen    
Elisenlebkuchen.    
    
Margot, autorka Kuchni Alicji    
obazda wg Dziada    
precle bawarskie    
knedle z sosem grzybowym    
buraczki pieczone (Gebackene Rote Bete).    
    
Europa112     
precle – zapewnia, że to pewniak każdej imprezy!    
    
Azazelle - była dzielna i mimo przeciwności losu ugotowała    
kartoflankę na boczku, tę co to się kojarzy ;)    
    
Ewena (Raspberries and cream)    
kapustę    
tradycyjny sernik bawarski    
sałatkę ziemniaczano-ogórkową    
    
Grumko z Kuchni Ireny i Andrzeja    
Leberknödelsuppe, czyli bawarski rosół wołowy z pulpecikami z wątróbki    
pieczeń wieprzową z kapustą    
    
W Historiach Kuchennych możecie poczytać o anty/koncepcjach Zemfiroczki tworzącej    
obatza    
serniko-dżemo-jabłecznik    
    
Mała_Mi z Passionfruit    
sauerkraut    
obazta zapiekana (męczy mnie bardzo, dopisałam już co trzeba do listy zakupów)    
    
Atina (Tak sobie pichcę) tym razem tak sobie upichciła    
obazdę    
Laugenbrötchen    
sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat)    
pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi    
golonkę po bawarsku    
    
Aarcia z Niebieskich Migdałów przygotowała    
omlet z ziemniakami (Bauernfruehstueck)    
bawarskie ciasto z serem i jabłkami    
    
Seniorka przygotowała    
pastę serową    
    
Samanta     
sałatkę ziemniaczaną    
golonkę i kapustę kiszoną po bawarsku,    
chociaż nie wiem, czy to się „liczy”. Mm Samanty twierdzi, że „nie, bo nie miała na sobie (ani też wcale) takiej wydekoltowanej, suto marszczonej sukieneczki sznurowanej z przodu i nie śpiewała ludowej niemieckiej/bawarskiej piosenki” :D    
    
Agnieszka34 opowiedziała nam całą masę ciekawych bawarskich historii kuchennych do tej pory znanych głównie wtajemniczonym, dziękuję :)    
    
Joanna pokazała zdjęcie bożonarodzeniowych zapachowych kulek z musu jabłkowego i przyprawy do pierników – to musi pachnieć    
    
Bea73 (Moja Kuchnia) upiekła    
pierniki Nürnberger Lebkuchen Caritki    
i przygotowała Obazde z przepisu podanego przez Margot i już knuje ;) co z dyniami    
    
Sinistrze niedopisali amatorzy bawarskiej kuchni, ale jak mi wyśle przepis na swoje Bienenstich, to mogę jej dopisać pluuuusa, chociaż pewnie nie będzie nim zainteresowana :D    
    
Adrijah (Red and Pale)    
sałatka z bawarskim knedlem    
    
Olga Smile (Smaki Imprezy)    
pieczeń bawarska    
Semmelnknödel, czyli knedel bawarski w wersji dużej, plasterkowej    
Obazta w wersji kulkowej imprezowej    
    
Malta_79 mieszająca w Kotle Stregi zmodyfikowała dla potrzeb Metody Montignac’a, wielbione przez coraz szersze rzesze    
ciasto serowo-jabłkowe Bajaderki    
    
Tilianara z Kuchni Szczęścia    
spatzle podane do pieczeni po bawarsku    
    
Manajka z Okruszków przygotowała    
kasespatzle    
starobawarską zupę piwną, która o dziwo okazała się fotogeniczna (bardziej ode mnie)    
    
Szkrabeka z Nicy and Smoothy upiekła    
bawarskie ciasto czekoladowo-malinowe    
    
Zapomniałam o sobie :)    
Olasz     
bawarskie kluski (Spätzle) z kiełbaskami w kapuście duszonymi w piwie,    
golonka z kluskami (Schweinshaxe + Knoedel Halb und Halb)    
krem bawarski (Bayerische Creme)    
szwabskie ślimaki z kapustą (Schwäbische Krautkrapfen)    
    
Chciałabym się odwdzięczyć i przygotowałam dla Was niespodziankę. Mam Ci ja taką puszkę wędzonej papryki na wydaniu. Pójdę dziś w odwiedziny do kol. Dżakasi i ją zaprzęgnę, niech powie kto jej narobił największego smaka i tę osobę poproszę o przygarnięcie puszki.
p.s. jeśli kogoś pominęłam, albo coś pomieszałam, to bardzo mocno przepraszam i proszę o informację na przyduzymstole[at]yahoo[dot]co[dot]uk – naprawię i obiecuję, że będzie mi głupio :)

10 komentarzy:
Olu super podsumowanie:) Chciałam podziękować za fajna zabawę - było super. I dziękuję, że o mnie pamiętałaś, bo zapomniałam Ci wczoraj wysłać maila. Miałam to zrobić jak wrócę z pracy, a tu taka niespodzianka - już jest podsumowanie:)
mam prośbę, jakbyś mogła tylko poprawić nazwe mojego bloga na Tak sobie pichcę;) dzięki:)
juz poprawione, przepraszam za pomylke, blady swit musial mi pasc na oczy :]
Dzięki:) nic się nie stało przecież gotowanie i pichcenie to prawie to samo;)
Witaj,
Super zabawa i świetne zestawienie przygotowałaś :)
Zgłaszam jeszcze do zestawienia jeden mój przepis, bo ukazały się łącznie trzy :) Brakuje - Obazta w wersji kulkowej imprezowej
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Witaj Olgo, juz poprawione. Tak jak obiecywałam - głupio mi, że pominełam jeden z Twoich przepisow :)
Cudne podsumowanie :)) To się uśmiałam ;))
Dzięki za wspólne imprezowanie :)
pozdrówka
Mama nadzieję, że powtorzymy to za rok :)
No ba!
Dziekuję za wspólne gotowanie :)
Olu świetne podsumowanie!
Prześlij komentarz