wtorek, 21 października 2008

Bawarski Tydzień - podsumowanie

Zakończył się Bawarski Tydzień, albo raczej przeistoczył się. W moje zdziwienie i też radość, że tyle osób zachciało się do wspólnej zabawy przyłączyć! Czym tu się cieszyć? Ano tym, że byliście gotowi zadać sobie tyle trudu i odszukać niełatwe do znalezienia przepisy, że zechcieliście poświęcić tyle czasu na przygotowanie pracochłonnych (jak się w większości przypadków okazało) dań, że większości, jeśli nie wszystkim, sprawiło to przyjemność :)
Bardzo serdecznie dziękuję Wam wszystkim, oto co stworzyliśmy:

Caritka w pocie czoła wypiekała tradycyjne i słynne norymberskie pierniki
Nürnberger Lebkuchen
Elisenlebkuchen.

Margot, autorka Kuchni Alicji
obazda wg Dziada
precle bawarskie
knedle z sosem grzybowym
buraczki pieczone (Gebackene Rote Bete).

Europa112
precle – zapewnia, że to pewniak każdej imprezy!

Azazelle - była dzielna i mimo przeciwności losu ugotowała
kartoflankę na boczku, tę co to się kojarzy ;)

Ewena (Raspberries and cream)
kapustę
tradycyjny sernik bawarski
sałatkę ziemniaczano-ogórkową

Grumko z Kuchni Ireny i Andrzeja
Leberknödelsuppe, czyli bawarski rosół wołowy z pulpecikami z wątróbki
pieczeń wieprzową z kapustą

W Historiach Kuchennych możecie poczytać o anty/koncepcjach Zemfiroczki tworzącej
obatza
serniko-dżemo-jabłecznik

Mała_Mi z Passionfruit
sauerkraut
obazta zapiekana (męczy mnie bardzo, dopisałam już co trzeba do listy zakupów)

Atina (Tak sobie pichcę) tym razem tak sobie upichciła
obazdę
Laugenbrötchen
sałatkę ziemniaczaną (Kartoffelsalat)
pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi
golonkę po bawarsku

Aarcia z Niebieskich Migdałów przygotowała
omlet z ziemniakami (Bauernfruehstueck)
bawarskie ciasto z serem i jabłkami

Seniorka przygotowała
pastę serową

Samanta
sałatkę ziemniaczaną
golonkę i kapustę kiszoną po bawarsku,
chociaż nie wiem, czy to się „liczy”. Mm Samanty twierdzi, że „nie, bo nie miała na sobie (ani też wcale) takiej wydekoltowanej, suto marszczonej sukieneczki sznurowanej z przodu i nie śpiewała ludowej niemieckiej/bawarskiej piosenki” :D

Agnieszka34 opowiedziała nam całą masę ciekawych bawarskich historii kuchennych do tej pory znanych głównie wtajemniczonym, dziękuję :)

Joanna pokazała zdjęcie bożonarodzeniowych zapachowych kulek z musu jabłkowego i przyprawy do pierników – to musi pachnieć

Bea73 (Moja Kuchnia) upiekła
pierniki Nürnberger Lebkuchen Caritki
i przygotowała Obazde z przepisu podanego przez Margot i już knuje ;) co z dyniami

Sinistrze niedopisali amatorzy bawarskiej kuchni, ale jak mi wyśle przepis na swoje Bienenstich, to mogę jej dopisać pluuuusa, chociaż pewnie nie będzie nim zainteresowana :D

Adrijah (Red and Pale)
sałatka z bawarskim knedlem

Olga Smile (Smaki Imprezy)
pieczeń bawarska
Semmelnknödel, czyli knedel bawarski w wersji dużej, plasterkowej
Obazta w wersji kulkowej imprezowej

Malta_79 mieszająca w Kotle Stregi zmodyfikowała dla potrzeb Metody Montignac’a, wielbione przez coraz szersze rzesze
ciasto serowo-jabłkowe Bajaderki

Tilianara z Kuchni Szczęścia
spatzle podane do pieczeni po bawarsku

Manajka z Okruszków przygotowała
kasespatzle
starobawarską zupę piwną, która o dziwo okazała się fotogeniczna (bardziej ode mnie)

Szkrabeka z Nicy and Smoothy upiekła
bawarskie ciasto czekoladowo-malinowe

Zapomniałam o sobie :)
Olasz
bawarskie kluski (Spätzle) z kiełbaskami w kapuście duszonymi w piwie,
golonka z kluskami (Schweinshaxe + Knoedel Halb und Halb)
krem bawarski (Bayerische Creme)
szwabskie ślimaki z kapustą (Schwäbische Krautkrapfen)

Chciałabym się odwdzięczyć i przygotowałam dla Was niespodziankę. Mam Ci ja taką puszkę wędzonej papryki na wydaniu. Pójdę dziś w odwiedziny do kol. Dżakasi i ją zaprzęgnę, niech powie kto jej narobił największego smaka i tę osobę poproszę o przygarnięcie puszki.

p.s. jeśli kogoś pominęłam, albo coś pomieszałam, to bardzo mocno przepraszam i proszę o informację na przyduzymstole[at]yahoo[dot]co[dot]uk – naprawię i obiecuję, że będzie mi głupio :)

10 komentarzy:

atina pisze...

Olu super podsumowanie:) Chciałam podziękować za fajna zabawę - było super. I dziękuję, że o mnie pamiętałaś, bo zapomniałam Ci wczoraj wysłać maila. Miałam to zrobić jak wrócę z pracy, a tu taka niespodzianka - już jest podsumowanie:)

atina pisze...

mam prośbę, jakbyś mogła tylko poprawić nazwe mojego bloga na Tak sobie pichcę;) dzięki:)

Olasz pisze...

juz poprawione, przepraszam za pomylke, blady swit musial mi pasc na oczy :]

atina pisze...

Dzięki:) nic się nie stało przecież gotowanie i pichcenie to prawie to samo;)

Olga Smile pisze...

Witaj,
Super zabawa i świetne zestawienie przygotowałaś :)
Zgłaszam jeszcze do zestawienia jeden mój przepis, bo ukazały się łącznie trzy :) Brakuje - Obazta w wersji kulkowej imprezowej

Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile

Olasz pisze...

Witaj Olgo, juz poprawione. Tak jak obiecywałam - głupio mi, że pominełam jeden z Twoich przepisow :)

zemfiroczka pisze...

Cudne podsumowanie :)) To się uśmiałam ;))

Dzięki za wspólne imprezowanie :)

pozdrówka

Olasz pisze...

Mama nadzieję, że powtorzymy to za rok :)

zemfiroczka pisze...

No ba!

Malta pisze...

Dziekuję za wspólne gotowanie :)
Olu świetne podsumowanie!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin