Przepis z Borku, co powinno wystarczyć za całą rekomendację :) przez mnie wzbogacony jedynie o kminek, ale to dla tych, co go lubią. Użyłam ogórków raczej małych, niestety były pozawijane jak ogonki świnek, więc nie nadawały się do kiszenia, ALE sałatka ta jest doskonałym sposobem przerobienia ogórków przerośniętych. Takie lepiej będzie obrać, bo skórka pewnie gruba, przeciąć na ćwiartki i pozbyć się nasion. Dalej już z górki – szatkujemy, pakujemy w słoje i z niecierpliwością czekamy na zimne dni oraz degustację ;)
4 kg ogórków
0.5 kg cebuli
3 łyżki stołowe soli
0.5 kg czerwonej papryki
0.5 kg marchwi
ząbek czosnku
1 szkl.cukru
1 szkl.octu
pieprz do smaku
ew. 2 łyżeczki kminku
Ogórki umyć i pokroić na plastry, trochę grubsze niż na mizerię (3-4 mm). Jeśli ktoś jest szczęśliwym posiadaczem szatkownicy, to przypomni sobie dlaczego ją tak ceni :) Obrać cebulę i wkroić (plastry) do miski z ogórkami. Całość nasolić i odstawić na godzinę.
Teraz można przygotować pozostałe warzywa, umyć, obrać co niepotrzebne – paprykę kroi się w paski, a marchew można na grubych oczkach tarki warzywnej, albo tak jak ja – na cienkie plasterki szatkownicą. Czosnek najlepiej będzie chyba posiekać. Teraz jest też czas na przygotowanie słoików i pokrywek.
Po godzinie ogórki z cebulą przełożyć na durszlak, osączyć, delikatnie odcisnąć (tą słoną wodę wylać, nie będzie potrzebna). Warzywa z durszlaka przełożyć znów do miski, dodać paprykę, marchew, czosnek, ocet, cukier, pieprz i ew. kminek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin, maksymalnie 12.
Po tym czasie całość rozłożyć do słoików, zalać sokiem, który zebrał się w misce, proszę pamiętać, że powinno się zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni. Słoiki z sałatką pasteryzować ok. 10-15 min. od zagotowania się wody.
4 komentarze:
Wygląd rewelacyjny, piękne zdjęcia i sądząc po przepisie smakowite. :)
J robię podobną sałatkę na zimę tylko jeszcze dodaję dużo natki pietruszki, ale to dla tego że uwielbiam zieleninę
wyglada bardzo apetycznie:)
taka kolorawa salatka zamknieta w sloiczku i otworzona w srodku zimy to jest cos wspanialego:)
Super i przypomina mi dziecinstwo!
Prześlij komentarz