Miałam garnek gulaszu z serc drobiowych i zbyt mało czasu, żeby kaszę ugotować. Trzeba się jakoś obronić :) Przypomniało mi się, że mam w kajecie od wieków przepis, wydawałoby się, że podejrzany, obcy jakiś i nie wiem skąd.
Kluski miały w zamyśle wyglądać jak nasze polskie kluski na parze, ale pozmieniałam proporcje, bo mi się nie podobały :)
W efekcie wyszły kluski szybkie jak mgnienie oka, ale potrzebujące dużo sosu, bo są raczej z tych suchych. Trzeba też do gotowego sosu, doprawionego, dodać około pół szklanki wody, bo kluski część wilgoci z potrawy wyciągną i może się okazać, że będzie sos zbyt słony. Potem, dla pewności, po ugotowaniu klusek trzeba jeszcze sprawdzić smak sosu, bo może trzeba będzie dolać odrobinę wrzątku.
Cała operacja robienia klusek, jeśli sos ma się gotowy i składniki pod ręką, zajmuje jakieś 15 minut. Dla mnie rewelacja :)
Szybkie kluski na sosie, gulaszowym na ten przykład
(6 klusek wielkości pięści, mojej)
0,5 szkl. mąki
1/3 szkl. mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki maślanki/mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
Zakładamy, że macie już sos, gotowy, doprawiony, gotujący się na małym gazie.
Trzeba będzie dodać do niego ok. 0,5 szkl. wrzącej wody, bo kluski trochę wilgoci wchłoną i sos stałby się zbyt słony.
Wszystkie suche składniki wymieszać rózgą w misce. Dodać wszystkie mokre składniki i zarobić łyżką miękkie ciasto.
Uformować je w kulę, wyłożyć na delikatnie oprószony mąką blat, spłaszczyć lekko i podzielić na 6 części, krojąc tak jak pizze.
Kawałki ciasta utoczyć w kulki i delikatnie położyć na sosie – 5 po obwodzie i jedną w środku. Garnek przykryć pokrywką, szczelnie w miarę i gotować na malutkim ogniu ok. 10 minut. Kluski mają urosnąć dwukrotnie.
Gotowe! Smacznego :)
12 komentarzy:
jakie super kluski!!
genialny przepis
hmm... fakt! rewelacja!
jeden z moich ulubionych obiadów. sosu zawsze musiało być duuużo :)
ojej, rewelacja to za mało!
przez Ciebie mam wielką ochotę zanurzyc taką kluskę w pysznym domowym sosie..
O takim przepisie w życiu nie słyszałam, ale sobie wyobrażam, jakie pyszne, takie umasowane w tym sosiku...
Oj, az zaburczalo mi w brzuchu... :) Zjadlabym teraz takie kluseczki z sosem :))
Takie kluski czy tez cos co mi sie kojarzy z pampuchami to czysta pyszota a zwlaszcza z sosem gulaszowym! Jadlem juz pare wersji (kluch i gulaszy) i wszystkie byly przepyszne!
:) Brac sie do roboty kochani, zwlaszcza, ze roboty przy kluchach tyle co nic :)
Rewelacja, na bank przetestuję bo brzmią ciekawie i smacznie ;]
Robilam wczoraj te kluski na duszacych sie zeberkach, mmmm poezja.
Prosze uwazac z tuningowaniem przepisu - zwiekszona ilosc oleju hamuje rosniecie kluch :)
marzenie........wspomnienie z lat dziecinnych....pychota
Prześlij komentarz