Jeszcze na fali mojej fascynacji serkiem łososiowym z OSM Piątnica – szybki obiad z filetów z kurczaka. Podałam je z ryżem zabarwionym odrobiną kurkumy, gotowaną kukurydzą i smażonymi plasterkami cukinii. Nie jestem szczególnie dumna z tych zdjęć. Ba! Wcale nie jestem, ale miałam do wyboru albo takie, albo żadne - bo mnie tego kurczaka sprzed aparatu praktycznie przemocą zabierali :) Głodni byli, a kurczak paaaaaaachniał jak marzenie jakie senne.
Piersi z kurczaka z serem i serkiem łososiowym
4 filety z kurczaka
4 grubsze plastry żółtego sera
4 duże łyżki serka łososiowego
mąka
po garści: otrąb, wiórków kokosowych, sezamu
2 jajka
sól, pieprz
ew. mały ząbek czosnku
tłuszcz do smażenia
Oczyszczone filety z kurczaka naciąć tak, aby w środku powstały kieszonki. Do każdej włożyć złożony plaster sera i po łyżce serka łososiowego. Filety z obu stron oprószyć solą i pieprzem oraz mąką.
Otręby, wiórki kokosowe i sezam wymieszać w głębokim talerzu. W osobnym talerzu rozkłócić jajka, doprawić delikatnie. Można do nich dodać mały, zgnieciony i posiekany drobno ząbek czosnku.
Rozgrzać patelnię, dodać tłuszcz i rozgrzać. Filety panierować w rozkłóconych jajkach, a potem w panierce. Nadmiar panierki strząsnąć.
Smażyć filety na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Każde smażone i pieczone mięso warto odstawić przed podaniem w ciepłe miejsce na 5-7 minut, żeby “odpoczęło” – dzięki temu mięso się rozluźni i będzie bardziej miękkie niż bezpośrednio po obróbce termicznej. Brzmi podejrzanie, ale proszę mi zaufać na słowo :)
Smacznego :)
4 komentarze:
apetycznie wygladaja:) chrupiaca skorka i serek, ach jakie to jesr smaczne:)
Hmn a nawet o ile sie myle gdzies mam w lodowce serek lososiowy...szkoda, ze wczoraj nie znalzam tego przepisu, bo akurat byl kurczak.
nie wpadłabym na pomysł z serkiem. miła odmiana dla drobiu ;]
mam ochotę na taki pyszny obiad.
Prześlij komentarz