piątek, 17 lipca 2009

Ciasto maślankowe Tobatki

ciasto maslankowe Tobatki/easy buttermilk cake

Ciasto - legenda. Zna je już duuuużo ludzi, wystarczy wpisać w Google hasło "maślankowe Tobatki" by znaleźć całe mnóstwo jego wersji z różnymi owocami, czy wariacji na temat w postaci np. muffinek. Znalazłam je na nieocenionym forum Cincin, znajdzie się je na wielu blogach. Najwyraźniej jest coś na rzeczy, skoro tyle osób się nim zachwyca, na samym Cincin znajduje się 14 (!) stron peanów pochwalnych, uwierzycie?

Dla mnie jest ratunkiem, gdy zawitają niespodziewani goście, albo nadciągnie OCHOTA NA COŚ SŁODKIEGO, albo gdy znajdę rano na stole dwa opakowania śliwek, prezent od kolegi Willmy, z adnotacją:

"Darlingu, śliweczki do użycia. Może jakiś śliwkowy gnieciok? Serdeczności. W."

Najdziwniejsze jest to, że Willma śliwek nienawidzi, z wzajemnością, od lat, niezmiennie. Długa historia, z początkiem w Rykach, koło Dęblina, stare dzieje ;) Ale o cieście miałam...

Czego tu nie kochać? Ciasto jest pyszne (trochę jak wilgotna drożdżówka), nie trzeba wyciągać wagi, odpalać miksera - ciasto z serii "wszystko do miski, bełtu, bełtu i gotowe". Jeśli pokusić się o wersję z kruszonką, nieodmiennie polecam tę autorstwa Bajaderki, uzyska się niebo w gębie i to jeszcze całkiem efektowne. Bajaderkowa kruszonka w środowisku naturalnym występuje w słusznej ilości, dla mnie to trochę za dużo (nie sądziłam, że kiedykolwiek powiem coś takiego o kruszonce hehe), część zazwyczaj zamrażam na później, albo posypuję nią owoce w naczyniu żaroodpornym i zapiekam, pychoooota.

Obu bardzo utalentowanym (w różnych, i wielu, dziedzinach) paniom, Tobatce i Bajaderce, serdecznie dziękuję za podzielenie się tak dobrymi przepisami :-* Moje wariacje, doskonale przez ciasto tolerowane, podaję w nawiasach.

ciasto maslankowe Tobatki/easy buttermilk cake Ciasto maślankowe Tobatki

1 szkl. (200 g) cukru
2,5 szkl. (400 g) mąki (czasem daję pół na pół z orkiszową)
1 mały (3 łyżeczki) proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy (łyżeczka ekstraktu z wanilii)
3 jajka
1 szkl. maślanki (kefiru albo jogurtu, też zadziała)
0,5 szkl. oleju (albo stopionego masła)

Są dwie opcje:
- wszystko wrzucić do miski i wymieszać, ale tylko do połączenia składników, nie za długo;
- albo tak jak ja to robię - wszystko co suche do miski, wymieszać rózgą, żeby spulchnić, wszystko mokre do drugiej, wymieszać, żeby rozkłócić jajka, połączyć w jednej misce, połączyć wszystko i wymieszać.

Ciasto wylać na przygotowaną blachę (tłuszcz, bułka tarta, albo papier do pieczenia). Moja blaszka ma wymiary 26x38 cm. Proszę się nie przerazić, że ciasta ledwo co na dnie (zdjęcie na dole postu), urośnie pięknie. Wyłożyć owoce, kruszonkę (jeśli bez kruszonki, to posypać cukrem, można i cynamonem) i do nagrzanego piekarnika (175°C). Piecze się ok. 30-35 minut. Ot i cała filozofia :)

Kruszonka Bajaderki
185 g (300 ml) mąki
100 g (125 ml) cukru
125 g (1/2 kostki ważącej 250 g hehe) masła
cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.

Masło roztopić i bardzo mocno podgrzać. Takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać i posypać ciasto przed włożeniem go do piekarnika.

ciasto maslankowe Tobatki/easy buttermilk cake

8 komentarzy:

Gosi@ pisze...

fantastycznie wyszlo ci takie ze sliwakami !!!!

viridianka pisze...

ja tez mam na to ciasto ochote:) musze zrobic w niedlugiej przyszlosci:)

Ewa pisze...

O jeju, ja chce takie! Juz notuje przepis.

Olasz pisze...

Gosiu :) Ze "sliwakami" fantastyczne, ale nie gorsze z czym innym. Polecam serdecznie :)

Viridianko, ochota jest? Coz robic, pedzic do kuchni i szalec :)

Ewus :) Daleko nie masz, pol blachy jeszcze jest. Tylko jakos nie wierze, ze jeszcze nie jadlas Cinowego ciasta legendy :)

Bea pisze...

To pierwsze zdjecia podoba mi sie wyjatkowo! Cudenko :)

Pozdrawiam!

Zwegowani.pl pisze...

Oluś, ja tego ciasta nie znałam - how come? :> kiedy będziesz w Polandzie? umówimy się na coś pysznego :)

Olasz pisze...

Alu, I have no idea ;) W Polsce to chyba nie predko (chyba, ze cos niespodziewanego wyskoczy, filip/Filip z konopii nieindyjskiej czy cos), juz szybciej Ty tutaj moze co?

Anonimowy pisze...

Super!!! na prawdę wszyscy goście zachwyceni smakiem, a ja zachwycona prostotą i szybkością wykonania- zmieściłam się w 45 minutach i to na spokojnie- z obieraniem, krojeniem gruszek, kruszonką i sprzątaniem. Jedynie musiałam 10 minut dłużej piec, być może to przez sporą ilość owoców. Zrobiłam dzięki temu przepisowi pyszne ciacho z gruszkami, imbirem i odrobiną cynamonu-PYCHOTA:) dziękuję
Gosia

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin