wtorek, 20 stycznia 2009

Zupa cebulowo-szałwiowa z kluskami

zupa cebulowa z szałwią

 

clip_image002

Zupa w stylu lekko panicznym :) Zasiedziałam się przy komputerze, a tu nagle, nie wiedzieć kiedy, zrobiło się przed 14tą!
Przed 14tą, a ja bez obiadu! Mięso na mielone się rozmraża, no dobrze, zupa, tylko szybko...

Szybko, czyli z użyciem nieocenionej szatkownicy, minimalnej ilości składników i z kluskami.
Szatkownicy, bo góry poszatkuje w mgnieniu oka. Minimalnej ilości składników - bo mniej szatkowania :) Z kluskami – bo szybko i w jednym garnku.

Ta konkretna zupa ma to do siebie, że im większej ilości rodzajów cebuli się użyje, tym głębszy będzie miała smak. U mnie dziś tylko biała i czerwona cebula, czerwona nie pomaga kolorowi zupy, ale dodaje słodkawego smaku. Marzy mi się worek takiej cebuli jaką jadłam w Portugalii. Dużo cebuli w cebuli, ale bez tego od czego łzy lecą. Jadłam ją z chlebem i solą, i smakiem ;)cebula - zupa cebulowa z szałwią

Wiem, że wiecie, ale napiszę i tak... 
Jeśli chce się cebulę zeszklić, a nie zbrązowić, to po wrzuceniu na tłuszcz trzeba ją posolić. Sól zatrzyma część wody.

Szałwię kupiłam w doniczce ubiegłej wiosny, usnęła biedaczka na zimę, ale najwyraźniej nie do końca, bo puściła kilka łodyżek. Urwałam je, taka szuja jestem.

zupa cebulowa z szałwią Zupa cebulowo-szałwiowa z kluskami

3-4 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka masła
1 duża biała cebula
2 małe czerwone cebule
spora garść szałwii/1 łyżka suszonej szałwii
ok. 750 ml wody
3-4 łyżki słodkiej śmietany
sól, pieprz

kluski:

4 czubate łyżki mąki
1 jajko
1/4 szkl. wody
1/4 łyżeczki kurkumy
sól

Cebulę i szałwię posiekać bardzo drobno. Rozgrzać garnek o grubym dnie, wlać oliwę i dodać masło. Dodać cebulę, posolić i zeszklić. Dodać szałwie, dolać ok. 3 szklanek wody (lub bulionu, jeśli jest pod ręką).

Nim zupa zawrze jest czas na wymieszanie ciasta na kluski (kurkumę dodałam dla koloru, nie jest konieczna). Ciasto powinno być dość gęste.
Gdy zupa się zagotuje trzeba całe ciasto przełożyć na tarkę do warzyw, wewnętrzną stronę, grube oczka, i przetrzeć dłonią prosto do garnka. Umyć ręce :D Zamieszać zupę, dodać śmietanę, gdy zagotuje się ponownie pozostaje już tylko doprawić do smaku, pamiętając, że już trochę soli w niej jest i zajadać.

Czas przygotowania, to najlepsze, ok. 15-20 minut :D

zupa cebulowa z szałwią

6 komentarzy:

kasiaaaa24 pisze...

Brzmi zachęcająco. Wygląda wspaniale. Ja też uwielbiam cebulę. Bardzo ciekawe połączenie. Pozdrawiam :)

zemfiroczka pisze...

Rewelacja! właśnie zbieram teraz sprawdzone przepisy na cebulową, bo chcę się jeszcze raz z nią zmierzyć ;))


"Wiem, że wiecie, ale napiszę i tak...
Jeśli chce się cebulę zeszklić, a nie zbrązowić, to po wrzuceniu na tłuszcz trzeba ją posolić. Sól zatrzyma część wody."

Ja nie wiedziałam. Dzięki za olśnienie! :)

pozdrawiam

Liska pisze...

Brzmi domowo i podoba mi się to połączenie smaków. Ja też robię szybkie zupy, kiedy zapomnę o obiedzie :)

Olasz pisze...

:) lubie bardzo quiche z cebula, szalwia i serem, to chyba jakies "starozytne" polaczenie.
Szybkie obiady najczesciej maja w skladzie biusty z kurczaka, albo kus kus, albo i jedno i drugie hehe :]

Anyuta pisze...

Thank you very much for the recipe! Delicious!

Olasz pisze...

Hi there :) I'm glad you like it.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin