Jest smaczny, zdrowy i tani, coś dodać? Aaaaa, no przecież, – czas wykonania – góra 10 minut, ALE zyskuje na smaku, jeśli dać mu szansę przegryźć się przez kilka godzin (noc w lodówce?).
Dać mu szansę! Dać mu szansę! Dać mu szansę!
ps
przepis na domowy ketchup robiony tą metodą wynalazłam gdzieś w czeluściach Internetu, zapamiętałam 4 składniki, z nazwy, cała reszta to moja radosna twórczość :)
Domowy ketchup
(porcja na ok. 0,5 l)
400 g koncentratu pomidorowego
0,5 szkl. cukru trzcinowego, nierafinowanego
0,5 łyżki miodu
(można podmienić cukier na więcej miodu, ale wtedy trzeba "do smaku")
0,5 łyżeczki zmielonej gorczycy
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cynamonu
4 goździki
2-3 ziarna ziela ang.
0,5 łyżeczki kolendry, ziaren
kilka kropli tabasco
1/2-2/3 szkl. letniej wody
3-4 łyż. octu winnego
ew. sos Worcestershire – jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami oryginalnego :)
Czemu należy się mielenie, to zmielić, jak najdrobniej, w młynku do kawy.
W misce zmieszać wszystkie składniki, do rozpuszczenia cukru.
Gotowe :) Smacznego!
2 komentarze:
Żaden kupiony ketchup nie dorówna temu który sami zrobimy. Ja zrobiłem go na bazie przecieru pomidorowego z Pińczowa, bo zawiera likopen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Ketchup wyszedł wspaniały i muszę zrobić go trochę więcej, bo bardzo szybko jest zjadany. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Cieszę się, że posmakowało :) Wiesz może, czy ten jeden przecier zawiera likopen, a inne nie? U mnie nie ma tej marki i tak się teraz zastanawiam :)
Prześlij komentarz