2013-09-17

Proste domowe lody z czarnej porzeczki

Przy Dużym Stole: Proste domowe lody z czarnej porzeczkiWiem, że wydaje się, że to już koniec lata i koniec świata, ale lody są dobre przez cały rok - zatrzymują lato jeszcze na chwilę, albo pozwalają je powspominać :) Większość już chyba po urlopach, jakoś szybciej się ściemnia, można w kuchni poszaleć…

Lody trochę oszukańczą metodą, nie dla mnie ubijanie żółtek na parze, ale zostały też niejednokrotnie przetestowane na ludziach. Wracają Ci ludzie po więcej, więc ze spokojnym sumieniem, i całkiem obiektywnie, mogę je polecić nawet początkującym :)

Oprócz smaku kręci mnie jeszcze w tych lodach zagadka – Olaaaaa, a co to jest? Te kawałki czegoś czarnego? Czekolada? Nieeee, to skórki zmiksowane :)

Rady i porady ;)
- śmietanę i mleko w puszce trzymam w lodówce – z zimnych składników szybciej ukręcić lody;
- jeśli porzeczka mrożona, a blender wytrzyma, to miksujemy mrożoną – lody będą już prawie gotowe;
- jeśli nie macie maszyny do lodów – tym bardziej używać mrożonych owoców :)
- przed podaniem lody domowe potrzebują więcej czasu spędzić poza zamrażalką niż “sklepowe”, muszą lekko odtajać, żeby można je było nabierać łyżką do lodów;

Zamiast maszyny do lodów:
- gotową masę przelać do “docelowego” pojemnika, wrzucić do zamrażalnika, co 20-30 minut wyjąć i potraktować blenderem, albo zmiksować, roztrzepać rózgą – kiedy są już zbyt twarde dla blendera;
- domowe lody nie mają “chemii”, więc są tylko dwa czynniki dodające im pulchności i lekkości – powietrze wtłoczone podczas mieszania i rozbijanie grudek lodu w tym samym czasie;

- czytałam (=nie przepraktykowałam!) jeszcze o sposobie z miksowaniem lodów w dwóch miskach – mniejszą miskę z masą lodową wkłada się do większej miski, a przestrzeń pomiędzy nimi wypełnia kostkami lodu, który trzeba obficie solą posypać… Lód topi się gwałtownie i schładza ubijaną przez nas masę – teoretycznie ma dużo sensu, ale raz jeszcze podkreślam, nie przepraktykowałam;

 

Przy Dużym Stole: Proste domowe lody z czarnej porzeczkiProste lody z czarnej porzeczki

kartonik śmietany 12%
1/2-3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
500-600 g czarnej porzeczki, może być mrożona
szczypta soli
ew. 2 łyżki mocniejszego alkoholu (38%) – w wersji dla dorosłych

Owoce zmiksować z mlekiem i większością śmietany, dodać szczyptę soli, dla złamania smaku, resztę śmietany i ew. alkohol, też dla zaostrzenia smaku. Wymieszać dokładnie i dalej już postępować z masą jak producent maszyny do lodów nakazał.

Jeśli nie macie maszyny do lodów, to w tekście, ciut wyżej, znajdziecie inne metody zamrażania lodów :)

 

Smacznego!

1 komentarz:

Łucja pisze...

wyglądają obłędnie :D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin