wtorek, 8 lutego 2011

Szybki obiad – spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką (aglio e olio)

Szybki obiad – spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką (aglio e olio)

Jeśli macie już ugotowany makaron, to przygotowanie tego dania zajmie jakieś 5 minut, dosłownie!

Trochę mi głupio, ale się przyznam – do niedawna nawet nie słyszałam o takim spaghetti. Po części oświeciła mnie kuzynka, która zażyczyła sobie w ramach obiadu “to co Okrasa z Sojką ostatnio”. Po drugiej części Google, co to mi prawdę powiedziało po chwili negocjacji. Klasyka gatunku! Klasyczne danie.

Jak donosi Słownik Języka Polskiego PWN klasyczny, to “powstały w okresie przed najnowszymi odkryciami naukowymi i osiągnięciami w danej dziedzinie”. Powstały nim jeszcze pojawiły się wszystkie te wynalazki sprawiające, że większość uważających się za niezłych kucharzy nie da rady ugotować prawdziwego rosołu. Tak klasyczny, że nawet nie posypuje się go serem – znajdziecie dużo przepisów mówiących, że i owszem, ale proszę nie dać się zwieść :) Przeprowadziłam dość rozległy research i teraz już wiem - klasyczne spaghetti aglio e olio to:

makaron spaghetti,
oliwa z oliwek,
ostra papryka,
czosnek,
sól,
natka pietruszki.

I nic więcej, bo niczego więcej nie potrzeba jak słowo daję. Włosi wiedzieli co robią jak to danie wymyślili, sugeruję niczego nie poprawiać tylko zaufać. No proszę, ufamy... uf, uf, uf...

Szybki obiad – spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką (aglio e olio)

Aaaa, nie, jeszcze coś – uważajcie jak będziecie chili kupować, żywe takie, nie w proszku. Moje okazało się prawie wcale nie ostre, nie wiem dlaczego, ale na szczęście miałam gdzieś schowane na czarną godzinę suszone. O tym, żeby zaraz po zabawie z chili nie pchać paluchów do oczu to już wiecie, prawda?

Jeszcze oliwa – funkcjonują dwa skrajnie różne zdania na temat zasadności używania jej do smażenia. Wychodzę z założenia, że lepiej częściej sięgać po nią w połączeniu ze świeżymi warzywami, zimną. Dlatego do smażenia tego dania, i jemu podobnych, używam np. oliwy zachowanej z suszonych pomidorów oliwą właśnie zalanych. Mam w lodówce specjalny słoik, do którego ja zlewam na “zaś”.

 

Szybki obiad – spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką (aglio e olio)Spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką
(Spaghetti aglio e olio)

na każdą porcję:
100-150 g suchego makaronu spaghetti
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/3 żywej papryki chili
ew. suszonych płatków chili, ale mniej :)
1 duży ząbek czosnku
sól
posiekana natka pietruszki

Makaron ugotować al dente (zostawcie sobie odrobinę wody z gotowania, może się przydać później). Na durszlak z nim i niech grzecznie czeka. Jeśli gotujecie makaron na później, to nie dodawajcie do gotowania oliwy, będzie szybciej się psuł, lepiej przelać go zimną wodą po odcedzeniu, a potem jeszcze raz po wyjęciu z lodówki przed użyciem.

Posiekać paprykę dość drobno, jeśli używa się suszonej to wygodniej będzie ją pokruszyć. Każdy ząbek czosnku zgnieść bokiem ostrza szerokiego noża, obrać ze skórki, która teraz już łatwo zejdzie, a natkę pietruszki drobno posiekać.

W głębokiej patelni, albo nawet w tym garnku, w którym gotował się makaron, rozgrzać oliwę. Nie za mocno, żeby tylko gorąca dobrze była, żadnego dymienia. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu aż tłuszcz zmieni kolor. Dorzucić pognieciony czosnek, posolić odrobinę i smażyć ciągle mieszając, aż całość zacznie pachnieć zniewalająco :D Czosnek nie może się przypalić, bo nada daniu gorzkiego posmaku.

Dodać makaron, smażyć jeszcze chwilę mieszając, żeby się dobrze zagrzał. Tu może się przydać ta odrobina wody z gotowania makaronu, gdyby zaczął przywierać do patelni wystarczy jej dolać, a odparowując zagrzeje danie.

Smacznego :)

Szybki obiad – spaghetti z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką (aglio e olio)

7 komentarzy:

shinju pisze...

Mniam, uwielbiam ten makaron :) Prosty, a pyszny.

Karmel-itka. pisze...

tego typu dania są najlepsze.
szybkie.
i pyszne.
dziękuję Włochom za stworzenie spaghetti ;p

aga pisze...

bardzo lubie taki makaron, taki prosty, a taki smaczny:)

asieja pisze...

te obrazki są takie pysznie kolorowe!

Olasz pisze...

Mnie też bardzo się spodobał. Szukam więcej takich perełek - przeglądam teraz "Kuchnię włoską", którą wygrałam w jakimś konkursie, ale jakoś nie jestem przekonana do przepisów z niej. Na szczęście nie jest to jedyne źródło informacji ;)

Tilianara pisze...

Proste, pyszne i szybkie ... trzy składniki idealnego obiadu :)

Anonimowy pisze...

Ogień... Nie lubię ostrego, ale tak zachwalalyscie,że zrobiłam... Dodalam jeden ząbek czosnku, natkę i... 3 papryczki ze słoiczka... Przegielam... Kipi ze mnie nosem i uszami... Rozcienczylam troche, ale i tak to nie dla mnie.. czekam teraz aż partner wróci do domu i "posmakuje"

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin