poniedziałek, 28 września 2009

Chutney z zielonych pomidorów

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney

 

Z chutney'em pierwszy raz spotkałam się w Anglii, w czasie kiedy mój ówczesny head chef przechodził fazę oceniania mojej skromnej osoby sprawdzając co mi smakuje, co nie i dlaczego.

 

Rozumiem, że można chcieć poznać czyjś kulinarny gust, ale oceniać człowieka przez taki pryzmat, to dla mnie raczej niezrozumiałe. Podobało mu się na przykład, że nie pasuje mi połączenie czekolady i mięty, ale mojej niechęci do zabijania smaku wspaniałego sera przekwaśnym (wiem, że nie ma takiego słowa, ale jak Leśmian mógł, to ja też) chutney'em już zaakceptować nie mógł. Chutney, już teraz wiem, że podłej jakości, uplasował mnie w head chef'a grupie ludzi gorszej klasie.

 

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutneyCo to jest ten chutney?
Jak donosi Wikipedia (tutaj będzie "wolne tłumaczenie") samo słowo pochodzi od innego słowa, caṭnī (Hindi: चटनी, Urdu: چٹنی), używanego do określenia grupy solidnie przyprawionych dodatków do dania głównego, zawierających specyficzną mieszankę przypraw i warzyw uzupełniających się wzajemnie, najczęściej z dodatkiem cukru.

 

Taki chutney oryginalnie przygotowywany jest na bieżąco, angielska jego wersja natomiast zostałaby w Polsce zaliczona do przetworów. Na północy Indii na miano chutney zasługuje tylko ten świeży. Chutney w wersji europejskiej zawiera ocet lub sok z cytrusów jako środek konserwujący. Dla mnie chutney to poprostu pikantny słodko-kwaśny dżem, w sam raz do wędlin, mięs czy serów, które same z siebie nie powalają na kolana na tyle, by delektować się ich smakiem bez dodatków ;) Chutney z zielonych pomidorów jest ponoć powszechnym w Anglii sposobem na zutylizowanie zielonych pomidorów, bo niby co z nimi robic?

Akurat chęć zutylizowania zielonych pomidorów rozumiem doskonale, rozumiem odkąd moja mała uprawa pomidorków koktajlowych stanowczo odmówiła współpracy. Zamiast dojrzewać całymi kiściami dojrzewały po jednym na każdej, świnie, a miałam w planach kiście grillowane, pieczone, sałatki, pomidory suszone, ech!

Mój przepis bardzo luźno bazuje na przepisie na Green Tomato and Jalapeno Jam Kevina, autora blogu "Closet cooking", rodem z Toronto. Nie będę ukrywać, że wybrałam właśniego jego przepis, bo Kevin też jest wyznawcą "dżemowej" wersji :)

Chutney lepiej przechowywać w małych słoikach, takich jak po koncentracie pomidorowym - za jednym podejściem dużo się tego nie zje :)

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney

 

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney Chutney z zielonych pomidorów

(ok. 400 ml)

 

1/2 szkl. posiekanych ziół, u mnie większość to natka kolendry i rozmaryn
4 ząbki czosnku, posiekane
1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w półplasterki
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 szkl. octu (dałam jabłkowy, raczej nisko procentowy)
2 łyżki sosu sojowego
500 g zielonych pomidorów
1 1/2 szkl. cukru
ostra papryka w proszku

 

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutneyW rondelku umieścić zioła, czosnek, cebulę, imbir, ocet i sos sojowy. Jeśli pomidory mają grubą skórkę, to lepiej ją zdjąć, myślę, że w przypadku koktajlowych nie ma takiej potrzeby - skórka moich była raczej krucha. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i dodać do rondelka. Kiedy całość się zagotuje dodać cukier.

 

Teraz trzeba zmniejszyć ogień tak bardzo jak się da i gotować bez przykrycia do osiągnięcia żądanej konsystencji. Sprawdza się ją metodą "talerzykową", tak jak w przypadku powideł i dżemów.

 

Mały talerzyk schładza się w lodówce, a kiedy chutnej straci już ostry zapach octu łyżką nanosi się kropelkę na talerzyk, czeka chwilę i palcem sprawdza konsystencję tej kropli. Nie ma w tym żadnej magii, chodzi tylko o to, żeby szybko schłodzić mała próbkę i dowiedzieć się, czy to już, czy jeszcze.

Na koniec, jeśli lubimy pikantniejsze smaki, dodać trzeba ostrej papryki w proszku i dokładnie wszystko wymieszać.

 

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney Trudno podać dokładny czas - długość gotowania zależy tak naprawdę od tego jak dużo wilgoci jest w pomidorach, myślę jednak, że od 45 do 75 minut.

 

Gotowy wlać do sterylnych słoików, zakręcić pokrywki (gorące! przez ścierkę!) i ustawiać na suchej ściereczce do góry nogami, do wystygnięcia. Nie trzeba pasteryzować, przechowuje się znakomicie w ciemnej, chłodnej szafce.

Po otwarciu lepiej trzymać w lodówce.

 

 

 

Zgłoszę ten przepis do prowadzonej przez Pelę ze "Zapiski kuchenne II, czyli Smaki-Przysmaki Peli" akcji "Spiżarnia 2009"

chutney z zielonych pomidorów/green tomatoes chutney 

10 komentarzy:

gatka pisze...

patrzę na Twoje zdjęcia i jeszcze bardziej tęsknię za latem
Pozdrawiam gorąco:)

margot pisze...

Olasz, ale znalazłaś przepis!Nie mam takich pomidorów i kurcze nie wiem gdzie się takie kupuje , ale postaram się dowiedzieć bo mnie kusi zrobię chociaż 1/2 porcji
śliczne zdjęcia

Olasz pisze...

:) Lato! kiedy to bylo? Jakos w 2005 chyba ;)

Margot - cos z tymi pomidorami zrobic musialam ;) Podejrzewam, ze jak na straganie zamachasz rzesami, to Ci przywioza zielone pomidory, przeca to nie musza byc koktajlowe, w oryginale byly zwykle zielone :)Dziekuje :-*

ewelajna pisze...

Zdjęcia przecudowne...:) A u mnie czutniak(bo tak go ochrzciłam) ze śliwek i cebuli, ale Twój też musi i na pewno jest pyszny. Miło mi wpaść pierwszy raz do Ciebie i poczuć takie cudowne klimaty jak u mojej mamy w ogrodzie. Pozdrawiam ciepło, serdecznie i BĘDĘ ZAGLĄDAĆ:)

Olasz pisze...

Ewelajno, bardzo sie ciesze, ze tutaj zajrzalas i Ci sie spodobalo :) Sliwki z cebula musza byc pyszne! U mnie dzis na tapecie jablka z cytryna. Pedze :)

Ania pisze...

Olu, zajrzałam do CIebie dzięki jakimś komentarzom na blogu Tattre chyba. I jakież miłe jest moje zaskoczenie! ładne, nasycone barwami, pachnące latem zdjecia, ciekawe przepisy... Podoba mi się tu.

Pozdrawiam cieplutko!

Olasz pisze...

Aniu - bardzo sie ciesze, ze Ci sie tu spodobalo :) Zapraszam czesciej, mam wrazenie, ze "jakosc" zyskala na jakosci od czasu kiedy zaczynalam, postaram sie utrzymac te tendencje :)
p.s. ogladalam wlasnie zdjecia z poczatkow blogu, ło jej, trzeba je poprawic w najbliszym czasie :)

Anonimowy pisze...

przepraszam a zielone pomidory nie trzeba najpierw zasolić i odlać ?ponoć zawierają jakąś szkodliwą substancję

Olasz pisze...

Hmmm, wieczorem przeprowadzę stosowne dochodzenie w tej sprawie - przerwa śniadaniowa w pracy, to trochę zbyt krótko :)

Anonimowy pisze...

Eeee... jesli nawet cos tam majá, to na codzieñ zjadamy i wdychamy tyle szkodliwych substancji, ze ta pomidorowa chyba nie bédzie nalezala (jesli taka istnieje) do najniebezpieczniejszych...
a ja zawsze myslalam, ze soli sié te pomidory, zeby sok puscily, zmniejszajác tym samym swojá objétosc i zeby wiécej ich bylo dziéki temu w sloikach i zeby nie byly "ciapowate"...

pozdrowienia z Toledo ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin