Co ja będę mówić – sami widzicie :) Jak pieczeń z piekarnika, a duszone ok. 90 minut w garnku o grubym dnie. Do tego gęsty, aromatyczny sos, który przy okazji nie pozwoli mięsu wyschnąć. Taki sos aż się prosi o kromkę chleba o chrupiącej skórce, albo świeżą bagietkę, prawda?
Doskonale do tego wszystkiego pasowała ostra papryka nadziewana fetą, a potem marynowana w oliwie z czosnkiem i ziołami. Nie :) Nie robiłam jej sama, dostałam od Mikołaja, ale jest w planach na ten rok ;)
Łopatka wieprzowa duszona
w sosie cebulowo-śmietanowym
1/2 kostki (100 g) smalcu
sól, pieprz
1 łopatka wieprzowa (1,2-1,5 kg)
3-4 duże cebule
3-4 ząbki czosnku
2-3 szkl. (500-750 ml) bulionu
1 duża (400 g) śmietana, najlepiej tłusta i słodka
Umyte mięso doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać garnek o grubym dnie, włożyć smalec i roztopić, na gorący włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Kiedy mięso się smaży można obrać i pokroić cebulę, w grubsze półplasterki. Jeszcze czosnek – nieobrane ząbki miażdżyć bokiem szerokiego ostra noża, wystarczy położyć każdy ząbek osobno na desce do krojenia, przyłożyć ostrze i uderzyć pięścią, tak jak by się w stół uderzało. Łupinka zejdzie bez namawiania, sam czosnek wystarczy pokroić z grubsza.
Obsmażone mięso wyłożyć na talerz, a do garnka wrzucić cebulę, czosnek i jeszcze szczyptę soli. Dusić chwilę mieszając co jakiś czas, ważne, żeby nie przypalić czosnku. Gdy tylko cebula przybierze apetyczny kolor do garnka znów włożyć mięso, całość podlać na początek mniej więcej połową bulionu.
Bulionu ma być na tyle, żeby przynajmniej 1/3 mięsa była w nim zanurzona. Garnek przykryć szczelnie pokrywką i dusić mięso na małym ogniu ok. 40 minut. Zaglądać co jakiś czas i sprawdzać, czy nie wyparowało zbyt dużo bulionu, jeśli tak to trzeba uzupełnić do poprzedniego stanu. Teraz wyjąć mięso na deskę do krojenia i poporcjować. Moje kawałki miały ok. 3 cm grubości.
Do garnka wlać zahartowaną, czyli ogrzaną, śmietanę – przelać ją do większego pojemnika, dodać trochę wywaru spod mięsa, dokładnie wymieszać, dolać więcej wywaru, raz jeszcze wymieszać i dopiero wtedy wlać do garnka, oczywiście mieszając :) Włożyć do garnka z sosem pokrojone mięso, przykryć je cebulą i przykryć całość pokrywką.
Dusić na małym ogniu jeszcze chwilę. Moja łopatka w sumie dusiła się blisko 90 minut. Po dodaniu śmietany dla bezpieczności dobrze jest zaglądać do garnka co 10-15 minut, zamieszać i, gdyby sos zbyt mocno gęstniał, dolać więcej bulionu.
Podawać ze świeżym pieczywem, żeby było czym sos wyjadać z talerza :)
Smacznego!
15 komentarzy:
az nie moge sie przestac oblizywac jak patrze na Twoje zdjecia:) co za smakowite miesko w przepysznym sosiku... mniam:)
Aga - dokładnie tak samo mam z Twoimi :) No i nie oblizuj, tylko leć do kuchni :)
ten sos śmietanowo-cebulowy...och!
To są moje kuchenne klimaty. H&C dałaby się za takie mięsko pokroić ;-)
Dziękuję za ten przepis. Jest to najlepsze danie jakie można zrobić z łopatki i jakie kiedykolwiek jadłem z łopatki. Potrawa jest tak genialna, że od 4 tygodni robię ją co weekend. Taka prostota i doskonałe połączenie składników mogłyby zawstydzić Gordona Ramsey'a :P
Dzisiaj zrealizuje ten przepis. Jestem ciekawa jak mi się to uda :)
@Angusa - napisz proszę jak smakowało :)
Ja dzisiaj też przetestuję!!!
bardzo dobre i proste danie. polecam
nieziemsko pyszne, kolezanka zrobila z Twojego przepisu jak byłam u niej w gosciach, ja zrobiłam to na drugi dzien juz, dla swoich gosci i jak wychodzili to siedzialam i pisalam dla nich przepis, najlepsze wydanie lopatki jak dla mnie! pycha
Bardzo się cieszę, że się Wam przepis sprawdza :)
zastanawiam się czy mogłabym zamiast smalcu użyć oleju do obsmażenia mięska?! Co wy na to?
Tylko wprawne kubki smakowe zauważą dużą różnicę, jeśli użyjesz oleju :)
Od kiedy pierwszy raz zrobilem to żonie - jest to najczęstrza potrawa na naszym stole. Ja obsmażam mięso na margarynie. Robię też więcej bulionu, aby było więcej sosu który zjadamy z kluskami zrobionymi ma parze :)
Nawet nie wiesz jak poprawiles mi dzis humor Anonimowy :-D zonie pewnie tez ;-) Bardzo sie ciesze, ze sie sprawdza przepis :]
Prześlij komentarz