Ewa z Mojej Kuchni w Irlandii zorganizowała Weekend z serem. Może trochę nie pora na to, ale pomyślałam, że takie danie będzie doskonałą odmianą jako danie Wielkanocne :)
Ewo – bardzo dziękuje za zorganizowanie wspólnej zabawy :)
Nie planowałam tego z premedytacją, wcale nie planowałam... Postanowiłam tylko, że jeśli przy okazji całkiem planowego grilla, przydarzy mi się coś z serem, to wtedy być może...
W mojej okolicy planowanie sobie, a pogoda sobie – spadł deszcz i tak mu do dziś zostało.
Grilla szybko odwołaliśmy, przenieśliśmy imprezę do domu. Ten ser się sam napraszał, słowo!
Musiało się obejść bez serów pleśniowych, bo kilka przyszłych mam nas miało odwiedzić, ale to nie przeszkoda :)
12 kromek chleba tostowego
6 łyżek majonezu
4 jajka
3 łyżki śmietany
200 g sera cheddar
szczypiorek do posypania
sól, pieprz
Piekarnik nastawić na temperaturę 180˚C i włączyć - nagrzeje się akurat jak będzie potrzebny :)
Odkroić skórki z chleba, same kromki rozwałkować (tak, tak - wałkiem do ciasta) na cienko,
posmarować z obu stron majonezem, zwracając szczególną uwagę na rogi.
Foremkę muffinkową wyłożyć kromkami, tak jakby się to robiło papierem do pieczenia.
W dzbanku z dziubkiem rozkłócić jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczek powstałych z kromek chleba rozlać masę jajeczną, a na wierzch każdej nasypać startego sera.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C tak długo, aż chleb się zezłoci.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, potem wyjąć z formy i podawać ciepłe, lub po wystudzeniu na kratce, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
18 komentarzy:
Świetna przekąska! Naprawdę bardzo mi się podoba :)
Kiedys znalazlam gdzies w internecie, jakas australijska strona, niestety tylko obrazem mi zostal w glowie, wiec przepis sobie dospiewalam - dlatego ciesze sie, ze Ci sie spodobalo.
Gosciom tez sie podobalo, wiec daj przekasce kiedys szanse i wyprobuj :)
Witaj Olasz - mnie też arcy się podoba :) :) :) Ja generalnie gustuję w tego typu przysmakach fingerfoodowych, które można łatwo podać gościom, wygadają pięknie i smakują przednio. Dla mnie super!
Pozdrawiam Olga Smile
Przepyszne przekąski! To wręcz niewiarygodne, że z tak prostych składników można zrobić coś tak pysznego! Dziękuję za przepis! :-)
Bardzo się cieszę, że smakowało :) Zapraszam po inne :)
Trafiłam na ten przepis, przy okazji szukania menu na przyjęcie urodzinowe i bardzo przypadł mi do gustu! To zupełnie coś nowego i innego, a jakże prostego do przygotowania - myślę, że się skuszę:) Dzięki za pomysł. pozdrawiam meafterhoursblog :)
Witam - jakiego rodzaju śmietanę należy tu dodać - gęstą z kubka? pozdawiam
Dzień dobry :)
Sama robię najczęściej z kwaśną śmietaną, bo dla mnie trochę tej kwaskowatości potrzeba, ale większość zjadaczy woli wersję ze słodką śmietaną. Pozdrawiam :)
zrobiłam dzisiaj z połowy porcji na 6 muffinków, dałam ementaler bo taki był na stanie i wyszły idealne, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno
cieszę się bardzo :)
Smakowita przekaska.. juz ja lubie i zrobie .. czy moge przetrzymac te pysznosci do nastepnego dnia w lodowce ??? .. Ala
W teorii przechowa się w lodówce, ale nie będzie takie smaczne jak pierwszego dnia.
a można z jakąś "wkładką mięsną" (kurczak, lub kiełbaska)?
Jasne, że tak :) Patrzyłabym na dodatki jak do jajecznicy np. - może boczek w kostkę i na wierzch dać, żeby się podpiekł? albo wyłożyć chleb plasterkami wędliny? :)
Ilu % musi być śmietana?
Mnie smakuje z kwaśną 12%, ale każda chyba się sprawdzi :)
Czy mufinkę wyscielamy 1 kromką rozwałkowanego chleba ?
Próbowałam.Pyszne!
Prześlij komentarz