piątek, 8 października 2010

Coleslaw – jesienny

Coleslaw – jesienny

Dobra do obiadu, na kolację, jako przystawka, albo na drugie śniadanie. Może rozgrzewająca nie jest, ale za to ma mnóstwo witamin, które przydadzą się do zwalczania jesiennych przypadłości. Niech to będzie taki nasz wspólny sposób na pogodę za oknem ;)

 

Coleslaw – jesienny

Coleslaw jesienny
(4 uczciwe porcje)

1/4 małej główki białej kapusty
1 czerwona papryka
średnia cebula
1 twarde jabłko
1 mała cukinia, albo część większej pozbawionej nasion
1/2 pęczka natki pietruszki
ew. seler

3-4 łyż. majonezu
3-4 łyż. kwaśnej śmietany/maślanki/jogurtu
mały ząbek czosnku
sól, pieprz, mak

Kapustę, oczyszczoną paprykę i cebulę poszatkować cieniutko. Cukinię, ze skórką jeśli mała, i nieobrane jabłko, pokroić w zapałkę. Do całości wkroić jeszcze natkę pietruszki. Można też dodać seler, jeśli ktoś lubi.

W osobnej miseczce wymieszać dokładnie majonez, śmietanę/maślankę/jogurt i posiekany czosnek. Doprawić do smaku.

Warzywa wymieszać z sosem, posypać sporą szczyptą maku i gotowe.

Smacznego!

 

 

7 komentarzy:

aga pisze...

bardzo lubie taka salatke:) a Ty pieknie ja zaprezentowalas:)

Paula pisze...

pysznie!

Kuba pisze...

Smakowita sałatka... Pozdrawiam!

Karmel-itka. pisze...

pysznie i zdrowo.
i kolorowo!

Olciaky vel Olcik pisze...

mm.. chętnie bym wpadła na taką sałatkę do Ciebie;)

Olasz pisze...

Ciesze sie bardzo, ze Wam sie spodobala :) Olcik - zapraszam :)

monika pisze...

Dodatek maku mnie bardzo zaintrygował - wydaje się dziwny, ale mak chyba już tak ma, że nawet jak zdaje się do dania nie pasować to pasuje bardzo :)
Pozdrowienia Olasz :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin