Strony

2008-06-22

Weekend z serem

Crack'n egg - jajka w kromkach

Weekend z serem

Ewa z Mojej Kuchni w Irlandii zorganizowała Weekend z serem. Może trochę nie pora na to, ale pomyślałam, że takie danie będzie doskonałą odmianą jako danie Wielkanocne :)

Ewo – bardzo dziękuje za zorganizowanie wspólnej zabawy :)

Nie planowałam tego z premedytacją, wcale nie planowałam... Postanowiłam tylko, że jeśli przy okazji całkiem planowego grilla, przydarzy mi się coś z serem, to wtedy być może...

W mojej okolicy planowanie sobie, a pogoda sobie – spadł deszcz i tak mu do dziś zostało.

Grilla szybko odwołaliśmy, przenieśliśmy imprezę do domu. Ten ser się sam napraszał, słowo!

Musiało się obejść bez serów pleśniowych, bo kilka przyszłych mam nas miało odwiedzić, ale to nie przeszkoda :)

Crack'n egg - jajka w kromkach Crack'n egg 

12 kromek chleba tostowego
6 łyżek majonezu
4 jajka
3 łyżki śmietany
200 g sera cheddar
szczypiorek do posypania
sól, pieprz

Piekarnik nastawić na temperaturę 180˚C i włączyć - nagrzeje się akurat jak będzie potrzebny :)

Odkroić skórki z chleba, same kromki rozwałkować (tak, tak - wałkiem do ciasta) na cienko,
posmarować z obu stron majonezem, zwracając szczególną uwagę na rogi.
Foremkę muffinkową wyłożyć kromkami, tak jakby się to robiło papierem do pieczenia.

W dzbanku z dziubkiem rozkłócić jajka ze śmietaną, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do miseczek powstałych z kromek chleba rozlać masę jajeczną, a na wierzch każdej nasypać startego sera.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚C tak długo, aż chleb się zezłoci.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 5 minut, potem wyjąć z formy i podawać ciepłe, lub po wystudzeniu na kratce, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Świetna przekąska! Naprawdę bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedys znalazlam gdzies w internecie, jakas australijska strona, niestety tylko obrazem mi zostal w glowie, wiec przepis sobie dospiewalam - dlatego ciesze sie, ze Ci sie spodobalo.
    Gosciom tez sie podobalo, wiec daj przekasce kiedys szanse i wyprobuj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Olasz - mnie też arcy się podoba :) :) :) Ja generalnie gustuję w tego typu przysmakach fingerfoodowych, które można łatwo podać gościom, wygadają pięknie i smakują przednio. Dla mnie super!
    Pozdrawiam Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne przekąski! To wręcz niewiarygodne, że z tak prostych składników można zrobić coś tak pysznego! Dziękuję za przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że smakowało :) Zapraszam po inne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam na ten przepis, przy okazji szukania menu na przyjęcie urodzinowe i bardzo przypadł mi do gustu! To zupełnie coś nowego i innego, a jakże prostego do przygotowania - myślę, że się skuszę:) Dzięki za pomysł. pozdrawiam meafterhoursblog :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam - jakiego rodzaju śmietanę należy tu dodać - gęstą z kubka? pozdawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry :)
    Sama robię najczęściej z kwaśną śmietaną, bo dla mnie trochę tej kwaskowatości potrzeba, ale większość zjadaczy woli wersję ze słodką śmietaną. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam dzisiaj z połowy porcji na 6 muffinków, dałam ementaler bo taki był na stanie i wyszły idealne, dobre zarówno na ciepło jak i na zimno

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowita przekaska.. juz ja lubie i zrobie .. czy moge przetrzymac te pysznosci do nastepnego dnia w lodowce ??? .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  11. W teorii przechowa się w lodówce, ale nie będzie takie smaczne jak pierwszego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  12. a można z jakąś "wkładką mięsną" (kurczak, lub kiełbaska)?

    OdpowiedzUsuń
  13. Jasne, że tak :) Patrzyłabym na dodatki jak do jajecznicy np. - może boczek w kostkę i na wierzch dać, żeby się podpiekł? albo wyłożyć chleb plasterkami wędliny? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ilu % musi być śmietana?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie smakuje z kwaśną 12%, ale każda chyba się sprawdzi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy mufinkę wyscielamy 1 kromką rozwałkowanego chleba ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Próbowałam.Pyszne!

    OdpowiedzUsuń