wtorek, 22 lutego 2011

Spaghetti z papryką konserwową i cebulką – szybki obiad

Spaghetti z papryką konserwową i cebulką – szybki obiad Czasem nie trzeba stać pół dnia przy kuchence, żeby zjeść coś smacznego. Czasem nie trzeba pół dnia wymyślać nowego przepisu. Czasem wystarczy zmienić genialny i prosty przepis, składniki, których nie ma akurat pod ręką zastąpić tym co akurat jest :) Czasem nie mam czasu, tak jak Wy :)

image Ugotowanie ziemniaków, ryżu i kasz zabiera dwa razy więcej czasu, szybszy jest chyba tylko kuskus. Jeśli nie zaplanowaliście posiłku wcześniej, to makaron może Wam uratować życie ;) Nie patrzcie jednak na niego jak na ostatnią deskę ratunku. Pamiętajcie, że daje nam więcej energii przez dłuższy czas, “starcza na dłużej” jak mawia kolega. To dlatego, że makaron ma dużo węglowodanów i niski indeks glikemiczny.

I nie, nie jest bardziej kaloryczny od całej reszty, kaloryczne bywają dodatki. Tylko od przeciętnego zjadacza zależy czy dorzuci sobie do gotowego dania łyżkę sera, czy 4 łyżki. Czy do przygotowania sosu sięgnie po pół szklanki byle jakiego oleju, czy po minimalną ilość oliwy.

Marzy mi się, żeby ludzie przestali obwiniać jedzenie za całe zło, na dobrą sprawę wystarczy zachować różnorodność i przespacerować się te 500 m do kiosku po gazetę, a nie podjechać samochodem ;)

 

Spaghetti z papryką konserwową i cebulką – szybki obiad

Spaghetti z papryką konserwową i cebulką

na każdą porcję:
1-2 łyżki oliwy (do tego typu dań używam np. oliwy zachowanej z suszonych pomidorów oliwą właśnie zalanych)
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
4-5 kawałków papryki konserwowej
100-125 ml soku pomidorowego
sól, pieprz

ugotowany makaron spaghetti
ew. tarty parmezan
cebulka prażona do posypania

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę pokrojoną w piórka, posolić i zeszklić, dodać zgnieciony czosnek, a gdy już zacznie ładnie pachnieć dodać jeszcze paprykę konserwową pokrojoną w plasterki i całość zalać sokiem pomidorowym.

Gotować aż nieznacznie zgęstnieje i dodać makaron ugotowany al dente, doprawić. Teraz tylko zamieszać ze 2-3 razy, dopóki makaron się nie zagrzeje. Można dorzucić tartego parmezanu, ale nie jest to konieczne :)

Wyłożyć na ogrzany talerz i posypać prażoną cebulką. W sumie 10-12 minut. Co powiecie?

Smacznego!

Spaghetti z papryką konserwową i cebulką – szybki obiad

4 komentarze:

ewe.kott pisze...

speghetti wygląda pysznie!
u mnie makaron to też koło ratunkowe, gdy jestem zabiegana :)

zgadzam się z Tobą, że sam makaron nie stanowi zagrożenia dla talii (podobnie jak same ziemniaki) tylko to co do niego zostanie dołączone :)

pozdrawiam ciepło!

aga pisze...

smakowicie:) chetnie bym pojadla:)

andzia-35 pisze...

Fajne to:) i bardzo apetycznie wygląda!

majaroma: e-mail: jaxos222@gmail.com pisze...

Bardzo fajne pomysły i szybkie....

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin