środa, 29 lipca 2009

Smażony ryż z tuńczykiem

smazony ryz z tunczykiem/ fried tuna rice

Jakiś czas temu nagle zachciało mi się czegoś INNEGO. Padło na danie z książki "The classic 1000 chinese recipes", dopiero co ją "napoczynam", ale już wiem, że jest solidnie napisana.

Sycące, a przede wszystkim smakowite, no i tak banalnie proste!

Miałam nadzieję, że będzie bardziej powalać wyglądem, ale nie każdy może być równie przystojny jak Hugh Jackman, czy Timothy Plyphant w krótkich włosach ;) Nauczka na przyszłość: do ryżu lepiej dodawać JASNEGO sosu sojowego, nie ciemnego :)

 

smazony ryz z tunczykiem/ fried tuna rice Smażony ryż z tuńczykiem
(4 spore porcje)

2 łyżki oleju
2 cebule
1 zielona papryka, pokrojona w paski
450 g ugotowanego ryżu
sól
3 jajka, rozkłócone
2 puszki tuńczyka w zalewie (ok. 300 g), odsączonego
2 łyżeczki JASNEGO sosu sojowego
2 szalotki/szczypior, drobno pokrojone - do przybrania

 

Obrane cebule przekroić na pół, odciąć piętki i pokroić na cząstki, tak jak widać na zdjęciu poniżej.

jak pokroic cebule/how to slice onions for stir fry

Do rozgrzanego woka lub garnka o grubym dnie wlać olej, rozgrzać. Dodać pokrojone cebule, posolić i mieszając co jakiś czas smażyć, tak ok. 5 minut, żeby zmiękły.

Dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć kolejną minutę.

Podsmażone warzywa zepchnąć na bok (można wyjąć na talerz, jeśli strasznie przeszkadzają), dodać ryż, posolić i mieszając smażyć ok. 2 minut stopniowo łącząc wszystko razem.

W środku ryżu zrobić zaglębienie, nalać w nie jeszcze trochę oleju i rozkłócone jajka. Miesząc je, aż prawie staną się jajecznicą, wtedy wymieszać je z ryżem. Smażyć wszystko razem jeszcze jakieś 2-3 minuty.

Dodać tuńczyka, sos sojowy, podgrzewać jeszcze chwilę, żeby ryba miała szansę się zagrzać. Podawać posypane szalotką lub szczypiorem.

Smacznego!

7 komentarzy:

Polka pisze...

Właśnie też pochłaniam tuńczyka, ale w innej postaci :))))))) U Ciebie też tak zimno i pada?? :(((

kasiaaaa24 pisze...

Fajna propozycja :) Lubię tuńczyka, a zazwyczaj łączyłam go w sosie śmietanowym z makaronem. Lubię takie potrawy :)

aga-aa pisze...

czepiasz się wyglądu, niepotrzebnie zupełnie!
wygląda jakbyś użyła brązowego ryżu :)

Olasz pisze...

Polko, i wieje na dodatek, a mialam na jezyny sie wybrac buuuu

Kasiu, tez czesto robie jak Ty, blyskawiczny i smaczny obiad przeca :) Co powiesz na ciepla salatke z tunczykiem i jajkiem w koszulce? Pychooota :)

Aga :) Pocieszycielko Ty nasza :)

ewena pisze...

Ja bardzo lubię takie ryżowe "cusie" i często robię, a ta wydaje się być rzeczywiście bardzo prosta(choć trochę te jajka dziwne;)) i z tuńczykiem z puszki na obiad to jeszcze nie jadłam:)

Olasz pisze...

Eweno :) Tak w przepisie, tak zrobilam, zamienilam tylko szalotke na szczypiorek, bo ladniej wyglada, no i nie mialam jasnego sosu sojowego. Mam nadzieje, ze sie skusisz :)

Anonimowy pisze...

MOTTO: RYŻ, to oczywistość !!
__PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Joanna MAIT, Valencia

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin