poniedziałek, 18 maja 2009

Chleba Anadama - BBA Challenge #1

anadama bread/ chleb anadama

Upadłam na głowę i o tym zapomniałam, no bo niby dlaczego oprócz Weekendowej Piekarni sama się zaciągnęłam jeszcze Do The Bread Baker's Apprentice Challange? Upadek połączony ze sklerozą to jedyne rozsądne wyjaśnienie.

Nicole z Pinch My Salt postawiła wyzwanie - upiec wszystkie chleby z książki The Bread Baker's Apprentice Peter'a Reinhart. Przyłaczyli się ludzie praktycznie z całego świata!

anadama bread/ chleb anadama
View Baking Bread Around the World in a larger map

Na pierwszy ogień poszedł chleb Anadama, na drożdżach, z melasą. Melasy nie lubię, zastąpiłam ją więc mieszanką własnego pomysłu, ale bardzo spodobała mi się struktura samego chleba (chociaż nie przepadam za drożdżowymi) - miękki, ale sprężysty. Myślę, że dodatkowi polenty dużo ten chleb zawdzięcza.

Po przepis zapraszam do książki, wiem, że tania nie jest, ale daje bardzo solidne podstawy.

Dobra inwestycja jeśli myśli się na poważnie o pieczeniu, już próbowało i połknęło bakcyla (nieuleczalna szuja taka).

W oczekiwaniu na przesyłkę z książką przepis można też podpatrzeć na Google Books (str. 108)

anadama bread/ chleb anadama

2 komentarze:

Małgosia.dz pisze...

Fiu, fiu! Olasz! To Ty w światowym przedsięwzięciu bierzesz udział? :) Brawo! A chlebek piękny! :)

Olasz pisze...

:) Malgos :) Wlasnie mi laptop umarl, wiec nie wiem jak to bedzie dalej. Zostalam bez komputera, programow, zdjec i innych rzeczy bez ktorych trudno mi bedzie blogowanie ogarnac buuu.Trzymaj kciuki, zeby to byl tylko inverter, albo jeszcze lepiej tasma od niego ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin