piątek, 24 października 2008

Kurczak jak od pułkownika

Kurczak jak od pułkownika KFC

Wczoraj ktoś pytał jak się robi panierkę do kurczaka, takiego jak ze znanej sieci fast food. Przejrzałam jakieś przepisy sprzed lat i jakoś nic nie wydawało się odpowiednie, składniki nie takie. Nie byłabym sobą, gdybym nie drążyła tematu. Oto efekty :)

 

Kurczak jak od pułkownika KFC Kurczak jak od pułkownika
kurczak

do przyprawienia kurczaka:
czosnek granulowany,
papryka, sól,
pieprz.

do panierowania:
2 jajka,
1/2 szkl. mleka,
niecała szkl. mąki (140 g),
3 łyż. semoliny,
3 łyż. skrobi (dałam ryżową).

po łyżeczce:
soli,
pieprzu,
majeranku,
estragonu,
szałwii,
oregano,
papryki,
czosnku.

frytkownica/garnek + tłuszcz do głębokiego smażenia
miotła 

W garnku zagotować osoloną wodę.
Kurczaka umyć i osuszyć, odciąć udka, każde przepołowić. Odciąć i złożyć skrzydełka.
Udka i skrzydełka obgotować ok. 15-20 minut. Wyjąc i osuszyć. W powstałym wywarze można ugotować korpus kurczaka i wykorzystać go jako bazę do zup.

Rozgrzać tłuszcz do głębokiego smażenia. Miotłę postawić pod ręką.

Wyciąć filety, każdy przekroić w poprzek włókien na 3-4 części. Włożyć do miski razem z obgotowanymi udkami i skrzydełkami, posypać czosnkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rozmącić jajka z mlekiem. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawami pokruszonymi w dłoniach. Kawałki kurczaka panierować zanurzając je kolejno w mące z przyprawami, rozmąconym jajku i ponownie w mące z przyprawami.

Smażyć w głębokim oleju odganiając głodomory przygotowaną wcześniej miotłą.

My podaliśmy kurczaka ze słodkim sosem chili li i jedynie, więcej nic nie potrzeba gwarantuję :)
Smacznego!

Kurczak jak od pułkownika KFC

4 komentarze:

grumko pisze...

Tak smacznie to wygląda, ze mnie na pewno musiałbyś taką miotłą odganiać;-)

Olasz pisze...

Cieszę się, że Ci sie spodobało. Na odganianie przyjdź ze swoją połówką, bo w pojedynkę nie masz szans - mam wprawę ;)

Mi pisze...

Ten kurczak jest po prostu wspaniały. Za złamanie kodu tej panierki należy się Oli Medal za Zasługi dla Ludzkości. Kod Leonarda to przy tym pikuś ;-)

Olasz pisze...

a gdyby tak pod skore kurczakowi wlozyc starty zolty ser? :]

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin